top of page

Hoe kan je de akoestiek in een ruimte verbeteren?

Geluid is essentieel in ons dagelijks leven. We kunnen ons echt geen leven  zonder geluid voorstellen. Je zal het zelf ook wel al gemerkt hebben, in een ruimte met een slechte akoestiek is het heel moeilijk om gesprekken te voeren en werken de echo's en achtergrondgeluiden zelfs stresserend.
Dit komt allemaal door de weerkaatsing van de geluidsgolven op gladde oppervlaktes zoals tegels, beton, glas, hout, ... . Deze materialen weerkaatsen namelijk de geluidsgolven en kunnen hierdoor storend overkomen. Als je een goede akoestiek wilt, heb je absorberende poreuze en warme materialen nodig.

Hier zijn enkele vuistregels om een goede akoestiek te verkrijgen:

  • Gebruik zo weinig mogelijk harde materialen zoals glas, beton, tegels en gladde plafonds

  • Kies voor gestoffeerd meubilair  (zoals stof, vilt,...) 

  • Kies voor gordijnen en tapijten in het interieur (deze hebben een zeer grote impact)

  • Wanneer je kiest voor een minimalistisch interieur zal je wand- of plafondpanelen moeten gebruiken

  • Vermijd een open indeling

Wat heeft er invloed op de akoestiek in een kamer?

Een slechte akoestiek kan heel gemakkelijk worden verbeterd. Allereerst moet je kijken hoe de  ruimte is georganiseerd. Is het een open ruimte met veel gladde oppervlakken en materialen? Dan kun je overwegen om meubels of accessoires toe te voegen om de echo te onderdrukken. Accessoires zoals gordijnen en vloerkleden (vooral hoogpolige vloerkleden) hebben ook een zeer sterk effect op de akoestiek. Hoe meer absorberende oppervlakken een ruimte heeft, hoe meer geluidsgolven er worden geabsorbeerd en hoe minder ongewenste echo's en  geluiden  zullen optreden.

Studiorenders_v2[19296]_Pagina_04_Afbeelding_0001_edited.jpg
Studiorenders_v2[19296]_Pagina_04_Afbeelding_0001_edited.jpg

Actief de akoestiek verbeteren

Wil je de ruimte niet onnodig vullen met extra meubels en accessoires en wil je een strakke en moderne uitstraling behouden? 
Dan is er de mogelijkheid om te kiezen voor plafond- of wandpanelen. Ze zijn gemaakt van geluidsabsorberende materialen, zodat je storende achtergrondgeluiden kunt neutraliseren met zo weinig mogelijk visuele impact. 
Bij Resound maken we akoestische wandpanelen die volledig zijn gemaakt van gerecyclede materialen en  zo zijn ontworpen dat je minder materialen nodig het om de akoestiek in je kamer te verbeteren dan  traditionele producten. Bovendien hebben ze een minimalistische look en zijn ze modulair ontworpen zodat je ze kunt installeren zoals je wilt.

bottom of page